4 Mayıs 2015 Pazartesi

Dairenin orta noktası nasıl bulunur ?

İleride yapmayı düşündüğüm bir disk zımpara var. Bu, bazı projelerde oldukça lazım olan bir araç. Dolayısıyla dekupaj yardımı ile bir yuvarlak tahta kestim. Tam olarak yuvarlaklığı sağlayamasam da, idare eder bir halde. Tahtayı pergel kullanarak işaretlemediğim ve kesmediğim için, orta noktasının neresi olduğu da belli değil.

Orta noktayı bulmak ise oldukça kolay. Kenarlarının 90 derece kesilmiş olduğundan emin olduğumuz 2 adet tahta, kalem, cetvel ve marangoz gönyesi bunun için yeterli.


Yine de tahtaların tam 90 derece olduğundan emin olmak için gönye ile kontrol etmekte fayda var.


45 dereceden işaretleyip, cetvelle düz bir çizgi çekiyorum.



Tahtaların konumlarını ve tam 45 derece açıda bulunan cetvelin hizasını bozmadan, dairemi 2 tahtaya da yaslayarak cetvelin devamından düz bir çizgi çekiyorum.


Bundan sonra ise, sadece daire tahtayı döndürerek, yeni çizgiler çekmeye devam ediyorum.




Çizgilerin tamamen aynı noktadan geçmemesinin sebebi, daha önce dekupajla kestiğim tahtanın tam bir daire şeklini alamamış olması. Yuvarlak yüzeydeki bazı yükseltiler, çizgilerin farklı yerlerden geçmesine sebep oldular.

Ama matkap ucu için sorun değil. Bunu da kalemle işaretleyip delme işlemini yapabiliriz.



Bağlantı somun ve vidası ile, şarjlı matkapa da takılabilir. Buradaki dönüş, dairenin ne kadar hatalı ya da hatasız olduğunu gösterir. Matkap yardımı ile döndürerek, fazla kısımları zımpara ya da eğe ile azaltabilirsiniz.


Aynı yöntem, silindir ya da çubuk tahtaların orta noktalarını bulurken de yardımcı olabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.