11 Eylül 2015 Cuma

Do'nuzu genişletin

Henüz Türkiye'de Kendo ekipmanları satışı yok. Eğer satıldığı bir ülkeye gidip almamışsak, internet üzerinden sipariş veriyoruz ve bize geliyor. Ancak üzerimize deneyemeden aldığımız için, ufak tefek de olsa ölçülerde yanlışlıklar olabiliyor. 

Kendo çalışmalarında orta bölümü koruyan "Do" da bazen küçük ya da büyük gelebiliyor. Do'yu giydiğimiz zaman tam olarak oturması değil, aslında yanlarda biraz boşlukları olması gerekiyor. Eğer tam olarak oturmuş ise, gelen do vuruşu darbelerini daha çok hissettirebilir.

Zaman içerisinde, üzerine hep vuruş yapılan do'ların da kapanma ya da daralma eğiliminde olduğunu belirtmek isterim.

Do vuruşu nasıl yapılıyor : 


Eğer Do'muz genişse ve daraltmaya ihtiyacımız varsa ya da do'muz darsa ve genişletmeye ihtiyacımız varsa her ikisini de yapabiliriz.

Benim kullandığım do'da benim için biraz küçük sayılır. O yüzden ben de genişleteceğim. Kullanmadığımız zamanlarda arasına bir tahta parçası sıkıştırarak bu genişliği elde edebiliriz. 


Do'nun içindeki deri bölgeye zarar vermemesi için, sandalye altlarında kullanılan plastik kapaklardan her 2 ucuna da takarak do'nun içine do'yu genişletecek şekilde takıyorum. Burada tahta parçanızı ya da kullandığınız materyali ölçü alarak (cm) önceden hazırlamalısınız. Herkesin ölçüsü farklı olacaktır. 



Do'nuzu bu şekilde bir sonraki keiko'ya (antrenmana) kadar tutarsanız, oldukça rahatladığını hissedeceksiniz.

Daraltma için ise, hiçbir ara parça kullanmanıza gerek yok. Do himo'larını (iplerini) bağlayarak istediğiniz kadar daraltabilirsiniz.

"French Cleat System" askısı 2

Daha önce yaptığım "French Cleat System" askısı işe yaramıştı ancak askıların arkasında dayanak noktaları olmadığından ötürü zamanla aletlerin de ağırlıkları ile aşağı doğru esnemeye başlamıştı.

Ben de var olan şekli bozmadan, askıların arkasına bu defa gerçek dayanak noktaları oluşturacak tahtalar ile duvar yaptım.




Aşağı doğru esneme yapmasında, askıların 45 derecelik bölümlerinin arkasında duran dayanakların da biraz kısa olması sebep oldu. Onları da böylece yeniden yaptım.


Böylece 45 derece açı ile askılar hiç boşluk kalmadan tam oturabilir.
Askılar da; tamamen ihtiyaca göre, uzun, kısa, büyük ya da geniş olabilir. Aşağıdaki, komşularımı rahatsız etmeden farklı açılarda kesmeme yardım eden yeni testerem.


Askılarımı oluşturmaya başladım. Şimdilik göz kararı yetecek sayıda oluşturdum. İsteğe göre sayısı daha da artabilir. Bu askı sistemini, atölyesinin bütün duvarlarına boydan boya yapanlar da var.



Yine daha sağlam olması için, yapıştırdıktan sonra vidaladım.

Bu arada, bu askılardan güzel kelimeler de ortaya çıkabiliyor :)


 Askılara takılacak çubuklar ise, ahşap, plastik ya da metal olabilir. Uzunlukları ise ne asacağınıza göre elbette değişir.



Öncekine göre çok daha sağlam ve iyi oldu. Görüntü olarak da daha iyi.